Update Namenmonument Amsterdam @ Weesperstraat location: Letter to municipal office

Just last week, Maud send a letter to the municipal office (see below). It concerns the monument they intend to build in front of the Hermitage garden. It is a very, very large monument, in a neighborhood with many WW2 monuments already (so we are not against WW2 monuments in general, but this takes it to the next level).

hnm_artist-impression_center

Please, sign the petition. They will soon start tearing down all the trees in the park (34 trees will be taken down). Our neighborhood needs green parks more than anything. The monument concerns 4 metre high brick walls in a labyrinth of 40 metres by 10 metres. This is not an average size monument, especially not for an old city centre like Amsterdam.

https://petities.nl/petitions/andere-locatie-nationaal-joods-holocaust-monument?locale=nl

 


 • Gemeenteraad Amsterdam
 • Gemeentehuis
 • Amstel 1
 • 1011 PN Amsterdam

Betreft: Petitie Namenmonument Weesperplantsoen

Amsterdam, 18 december 2017

Edelachtbare heer/vrouwe,

Recentelijk zijn wij een petitie op www.petities.nl gestart, met het verzoek het Holocaust Namenmonument niet te plaatsen in het Weesperplantsoen. Ik verwacht dat het aantal handtekeningen in de komende weken verder zal toenemen.

Op 6 november jl. vernam ik voor het eerst van het Holocaust Namenmonument, doordat ik een buurtgenoot kleine posters zag ophangen in het Weesperplantsoen. De inspraakavond op 7 november werd afgezegd door het Namenmonument Comité. Ik meen dat het onjuist is, dat de buurt niet geinformeerd is, omdat het gaat om het wijzigen van de bestemming van een perceel met een belangrijke buurtfunctie: het Weesperplantsoen en de prachtige tuin achter de Hermitage (deze laatste zal deels overschaduwd worden door de hoge muren van het monument).

Ondertussen is mij gebleken, dat op 22 juni 2016 reeds een beslissing werd genomen door de gemeenteraad, om het Namenmonument in het Weesperplantsoen toe te staan. Het ontwerp (en de omvang ervan) was op dat moment nog niet bekend. Omdat het gaat om een zeer omvangrijk en hoog monument, verbaast het me, dat niemand in mijn buurt hierover vooraf een brief heeft ontvangen. Het plaatsen van een hoog Namenmonument op die plek, betekent immers de afbraak van een belangrijke buurtfunctie voor bewoners uit de Weesperbuurt. Dagelijks lopen velen even door het Weesperplantsoen en het stadspark achter de Hermitage is een geliefde plek om tot rust te komen.

Een monument van deze omvang, past daar niet. Een monument van deze omvang, overschaduwt de omgeving. Ook het verwijderen van vele volwassen bomen is een verlies voor de buurt. Juist langs de Weesperstraat is groen broodnodig. De ontwerper heeft bovendien gekozen voor hoge muren in een doolhofvorm. Een dergelijk ontwerp zal in het stadscentrum mogelijk criminaliteit aantrekken. Het is mij volstrekt onduidelijk, waarom gekozen wordt voor het plaatsen van dit monument op deze prachtige locatie, waar een monument van deze omvang, een minder welkome toevoeging is voor de buurt. Het is nu een geliefde plek voor buurtbewoners. De bezwaren die golden voor het Wertheim-park als (eerdere) locatie, zijn hier eveneens van toepassing.

In de komende weken zal ik brieven verspreiden, waarin buurtbewoners alsnog over het Namenmonument geinformeerd worden. Naar verwachting zal naar aanleiding hiervan het aantal handtekeningen onder de gestartte petitie groeien. In het eerste kwartaal van 2018 wil ik de petitie kunnen aanbieden.

Hoogachtend,

Mevrouw G.J.M. Oortwijn

About maudoortwijn

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Amsterdam, Jodendom, regio Amsterdam, WO2 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Update Namenmonument Amsterdam @ Weesperstraat location: Letter to municipal office

 1. Em says:

  A monument this size, should not be considered for a city centre that should stay intact the way it is like Amsterdam. It is just too big. If they need a monument this size, a memorial site (not a monument!), then the Amsterdamse Forest is better suited. They can claim an area over there. It is ridiculous to claim a park area in the city centre for a memorial site. When they do insist on a memorial site in the city centre, go to the Vondelpark, thats big enough and sinister already.

 2. Em says:

  End of the first week of January we will hand-in the petition at the municipal office.
  We needed a minimum of 200 signatures for them to discuss it, while we have 230 now.
  So enough, but some signatures extra makes a real impact.

 3. Emuk says:

  The neighborhood is not Disney world for WW2.

 4. NN van CNN says:

  Dat Joden holohau monument moeten ze echt bij de tunfun plaatsen.
  Lekker ondergronds, bij de metrolijn, met aansluiting op zowel het filmmuseum, het joods museum, de synagie, de politiek in het gemeentehuis en jawel ook het waterloo plein de markt.
  Beter gepositioneerd kunnen ze het niet doen. Waterfontein op het plein erboevn, water water water. Je zou het in een film niet doen, omdat het te perfect is. een klaagmuur metselen. bouwstenen met namen. vrije bouwmannen te cliché. Niemand gelooft dat het kan maar er is letterlijk een perfecte plek voor een megagrote superdeluxe holohau monument in Amsterdam, waar anders kan het gebeuren op die manier….. Je kan er de donder opzeggen of er komt een fake aanslag op precies dat monument. De donder kan je erop zeggen. om die reden moet het vast bij de Hermitage gebeuren. Want dan kan er makkelijk een vrachtwagen doorrijden? Ze willen er iets mee, ze moeten er iets mee.

 5. NN van CNN says:

  De Hermitage. Dan zal zowel Rusland als Nederland als Israel fel reageren.
  Nou poppetjes en dansen.

 6. Antonius B says:

  https://centrum.raadsinformatie.nl/vergadering/345727

  Hier is duidelijk dat ze alle bezwaren naast zich neerleggen.
  Het gaat alleen om politiek en helemaal niet om de belangen van Amsterdammers.
  De politieke partijen zitten op 1 lijn en drukken dat er door. Bewoners niet goed geinformeerd.
  De enige bezwaren komen van Joden, want die dekken zich in tegen de woede die het monument zal oproepen. De buurt is er in de eerte plaats om te wonen en te werken, niet voor toeristen. Het is een schandalig groot monument. Dat ze zoiets durven bouwen op die locatie. Walgelijk.
  Disney world is ook lelijk. Dit monument is ook lelijk. Disney world bouwen ze dus niet in het centrum. De mooiste plekjes van de Weesperbuurt afgebroken. Voor de hongerwinter maken we toch ook geen monument van 1000 m2 en breken daarvoor het Vondelpark af? Zou mooi zijn.

 7. Antonius B says:

  Heb jij een reactie op je brief gehad?
  Krijgen andere buurtbewoners reacties op brieven?
  Zal wel niet als het zo gaat.

 8. Antonius B says:

  Amsterdam is meer dan welke stad ook een vrijmetselaars bolwerk.
  Iedereen in de politiek, maar ook 25% van de bewoners.
  Dat is verloren moeite. Als je de stad niet opschoont komt het nooit meer goed.

 9. Andre A says:

  Comité van aanbeveling Namenmonument

  Eberhard van der Laan, Burgemeester van Amsterdam

  Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam

  Frits Barend, Journalist

  Piet Hein Donner, President Oorlogsgravenstichting

  Ton Heerts, Voorzitter MBO Raad

  Liesbeth van der Horst, Directeur Verzetsmuseum Amsterdam

  Jeroen Krabbé, Acteur/beeldend kunstenaar

  Ronald Leopold, Directeur Anne Frank Stichting

  Dirk Mulder, Directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork

  André Rieu, Violist

  Marjan Schwegman, Oud Directeur NIOD

  Ernst Daniël Smid, Zanger/presentator

  Marlies Veldhuijzen van Zanten, Voormalig staatssecretaris VWS

  Gerdi Verbeet, Voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

  Ron van Wieken, Voorzitter Centraal Joods Overleg

  Ruud de Wild, Radiopresentator

  Onno Hoes, Voormalig voorzitter CIDI

  ——————————–

 10. Brian Adams says:

  Ik ben hier wel klaar mee.
  Nooit gewild en meer dan genoeg ervan. Daaag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s