Lisanne en Kris: Wat is de rol van gids Feliciano Gonzalez?

Lisanne en Kris kwamen halverwege maart 2014 in Panama aan en verbleven twee weken voor een taalcursus bij Spanish by the Sea in het kustplaatje Bocas. Hierna vertrokken ze voor twee weken vrijwilligerswerk (via de taalschool) bij een Kinderopvang in het plaatje Boquete. Op maandagochtend melden zij zich bij de Kinderopvang, maar deze stuurde hen weg! Er was geen werk ofzo? Wel was er de belofte om over een week wel vrijwilligerswerk te bieden in Boquete. Ze hadden aldus een week om excursies te doen rondom Boquete.

Feliciano Gonzalez media_xll_2257965Bij gids Feliciano Gonzalez boekten zij twee excursies. Op woendag 2 april naar een aardbeienboerderij. Zaterdag 5 april naar de vulkaan Baru. Op 1 april waren er geen gidsen tot hun beschikking en zij besloten alleen naar El Pianista te gaan die dag. Gonzalez is een voormalig schoolmeester uit Boquete die uitstekend Engels spreekt.

Deze zelfde man zag hen als één van de laatste op 1 april bij de taalschool in Boquete:  “Ik weet nog goed dat ik de meisjes voor het laatst zag. De ene lag in een hangmat, de ander stond bij een kaart van de Spaanse school en keek waar ze heen zouden kunnen gaan. Hola, riep ik nog naar ze. Het was vlak voordat ze verdwenen.” 

Op 2 april is Feliciano Gonzalez ook de eerste die alarm slaat. Om 9.00h had hij Lisanne en Kris verwacht voor de excursie naar de aardbeienboerderij. Omdat ze niet komen opdagen, neemt hij contact op met het gastgezin waar ze verblijven. Dat is het gasthuis van Miriam Guerra in Boquete, geregeld via de taalschool. Gonzalez is daarom ook degene die dezelfde avond op 2 april de vermissing aangeeft bij de politie. (Overigens vind ik een aardbeienboerderij iets wat je eerder zonder gids bezoekt…)

ibiobLuCPTYpQw

Hij heeft als één van de eersten de kamer bij het gastgezin gezien.

“Toen de manager van de taalschool vertelde dat de meisjes weg waren, was ik ervan overtuigd dat ze verdwaald waren. Al hun spullen lagen nog bij het gastgezin waar ze verbleven. Ik heb het zelf gezien, ik ging mee toen er in hun kamer werd gekeken. Ik zag de tassen, identiteitsbewijzen, de mobiele telefoon. En ze zijn voor het laatst gesignaleerd bij het Pianista Trail, waar je kan wandelen.” 

Vanaf de eerste dagen heeft Feliciano Gonzalez gezocht naar de meisjes. Hij kent het pad op zijn duimpje en hoopte de meisjes te zullen vinden. Tijdens de eerste tocht laadde hij zijn rugtas nog vol fruit: “De meisjes zullen wel trek hebben, dacht ik.”

Feliciano Gonzalez is de man die de resten van beide meisjes vindt. Als een indiaan bij toeval de rugzak vindt, zoekt Feliciano Gonzalez samen met 6 indianen uit het dorp Alto Romero, met zijn broer, en met een dorpsgenoot uit Boquete in de buurt van die rugzak. Hij zochten daarvoor in de bossen rondom El Pianista​, het pad waar de vrouwen het laatst zijn gezien. Toen de rugzak eenmaal was gevonden, zochten ze gericht in de buurt van de vindplaats. Het is kilometers Noordelijker aan de río Culebra. Het is dichtbebost, moeilijk begaanbare gebied. Zij hebben hierna alle vondsten gedaan: de beide schoenen die kilometers uit elkaar lagen en de botresten. Deze bleken later uit het onderlichaam afkomstig te zijn. Dit alles is in dezelfde regio gevonden (Noordelijk van de Pianista), maar het lag kilometers ver uit elkaar. Op basis van deze vondsten gaat de politie ervan uit dat de beide dames overleden zijn.

Dit is een actieve betrokkenheid op meerdere cruciale momenten in de zaak.  

This entry was posted in Lisanne en Kris and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Lisanne en Kris: Wat is de rol van gids Feliciano Gonzalez?

  1. Kees van der Heeden says:

    Het is inderdaad opvallend dat hij bij zoveel cruciale momenten aanwezig was. Het is ook wel heel toevallig dat juist hij nagenoeg alle spullen terug vind.Maar ja vanaf het begin is er geen rekening gehouden dat de vermissing wel eens een misdrijf zou kunnen zijn.Hier is geen rekening mee gehouden wat op zijn zachtst gezegd heel stom is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s