Wat gebeurde er met Sandra van Raalten in die paskamer in Zaandam?

Op 30 november 1984 is zogezegd Sandra van Raalten in kledingwinkel Manouk gekneveld en vervolgens vermoord. Zij begint volgens de getuigen haar werk in de kledingwinkel om 10.00h. Om 11.25h zegt een Ziekenverzorgster dat zij haar lichaam aantrof in de paskamer. De politie arriveert 10 minuten later. Met alles wat ik tot dusver lees, kan ik me niet voorstellen dat iemand op het idee komt dat dit een SM-moord of simpele roofmoord zou zijn. Volgens het officiële verhaal is zij vermoord tussen 11.03 en 11.15h door een Turk en een Joegoslaaf. Het hele verhaal is raar.  

hqdefault foto5

De moord kan niet hebben plaats gevonden tussen 11.03 en 11.15h. 

 • Tussen 11.03 en 11.15h was er continue de dreiging op ontdekking op heterdaad.
 • Er is onvoldoende tijd om het op te zetten: Bedwelmen; Gordijnstof scheuren; Knevelen; Prepareren van de ruimte in de paskamer (beschermend plastic oid); Verplaatsen naar achterste paskamer; Toepassen van middelen om Van Raalten bedwelmd te houden; 2 steken in de hals en 1 steek in borststreek; en tenslotte de vrouw half onthoofden. Het bloedverlies is aanzienlijk geweest.
 • De daders zouden dit alles gedaan hebben in maximaal 15 minuten, zonder sporen na te laten op de plaats delict of zichtbaar op hun eigen kleding. Er zijn geen voetsporen in het bloed op de vloer van de paskamer. Er moet sprake zijn van een professionele bescherming van de plaats delict, om afdrukken van daders te voorkomen.

Er zijn vooraf patsy’s aangewezen.

 • Slavische types hebben zich té opvallend verdacht gedragen en verlaten dan ons land.
 • Rob van Zaane is waarschijnlijk omringd geweest met lieden die zijn ochtend stuurden.
 • De twee buitenlandse daders (volgens DNA-onderzoek jaren later), zijn nu zogezegd dood (moeten we geloven) volgens Turkije en Macedonië.

De moord heeft m.i. mogelijk in de middag in de winkel plaats gevonden. 

 • Familie/vrienden van Sandra van Raalten hebben haar niet geïdentificeerd die dag.
 • Er zijn twee kleuren bloed te zien op de grond in de paskamer. Bloed wordt donker met het verstrijken van de tijd. Er moet uren tijd hebben gezeten tussen het deponeren van de eerste plas bloed en de tweede plas bloed.
 • Niemand met medische achtergrond heeft schatting van tijdstip overlijden laten horen.
 • De politie wilde pas opdracht geven “het hele circus te laten komen”, nadat een gemeentearts officieel Sandra van Raalten dood verklaarde rond 11.45/12.00h. Mind you, volgens hun eigen zeggen was Sandra op dat moment al gezien: half onthoofd (een inkeping aan de voorkant van de hals tot op de halswervels). Waarom wachten op een gemeentearts om technische sporenonderzoekers te laten komen? [cover ass gedrag, men wilde pas verder gaan, als eerst een arts een handtekening zet dat ze dood is!]
 • Haar lichaam is pas om 19.30/20.00h weggehaald uit de winkel Manouk [8 uur later!].
 • Als ziekenbroeders haar lichaam ophalen, is het bloed op het tapijt nog niet droog. De ambulancebroeders maken immers een voetafdruk van bloed in de winkel. Dat is vreemd, want de politie heeft zelfs felle lampen op de paskamer gezet in de middag. Een plas bloed op een vloertapijt is na 8 uur echt wel gestold/opgedroogd.

Is dit een raar verhaal? Ja. Maar op welk ander moment hebben mensen in de winkel op 30 november 1984 ervoor kunnen zorgen dat niemand ongewenst de winkel inkwam? De luifels naar beneden. De paskamer bij de kassa ontneemt het zicht op de achterste paskamer. Als niemand onverwacht de winkel inloopt, is er geen kans op ontdekking.

Maar, als zoveel mensen meedoen met de leugen. Als we bereid zijn zo vrij te denken over deze case. Wat zou je doen als moordclubje? Zou ik het zo aanpakken? Keep it simple, especially with lies.  

Het officiële verhaal kan bijna niet gebeurd zijn, qua tijdsbestek en omdat het een kleine winkel is met een open voorzijde. Dus, stel dat, als bijna alle getuigen van die ochtend bereid zijn te liegen, wat is dan de meest logische plek om Sandra te overmeesteren, te ontvoeren en daarna te vermoorden? Niet in die winkel. Je kan er amper wegkomen. Als je er in en uit gaat, ben je in het zicht. Het is vele malen eenvoudiger, om Sandra van Raalten te overmeesteren in haar eigen flat, in de panneroodstraat. Mogelijk in de eigen woning, maar het kan net zo goed in de de hal of het trappenhuis. Door alle commotie rond die winkel, is de flat nooit doorzocht. Ook deze zaak is vermoedelijk kein Einzeltäter. In dat geval, zijn getuigenissen soms niet betrouwbaar. Logistiek is ontvoering vóór ze op pad gaat die ochtend, makkelijker. Bovendien wordt ons direct verteld, dat ze die dag te voet gaat, omdat ze eind van de dag met haar vriend heeft afgesproken. Waarom dat detail? Zodat niemand zich afvraagt waarom haar fiets niet bij de winkel stond?

This entry was posted in regio Amsterdam, Sandra van Raalten, Zaanse paskamermoord and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Wat gebeurde er met Sandra van Raalten in die paskamer in Zaandam?

 1. Watzingjelaat says:

  Zo heb ik er nog nooit neer gekeken. De feiten weet je zeker? Dat van die voetstap en dat ze pas op 20.00h uit de boetiek is opgehaald? Ze hebben gewacht met ophalen en naar het mortuarium brengen, tot het te laat was om sectie te verrichten op dezelfde dag. Dan stoppen ze in de avond gelijk een lichaam in de koeling daar en voila! Geen temperatuurmeting waar wij met zijn allen van moeten weten. Iemand heeft toch de temp van haar lichaam gemeten? Dat moet zo zijn. Die ambulancebroeders om 11.35h. Dan een gemeentearts zo rond 12.00h. Dan wordt ze gehaald door twee ziekenhuismannen om 1930h. Dan wordt er getekend voor ontvangst in het mortuarium. Iemand op 30 november 1984 moet haar temperatuur gemeten hebben en die in de winkel. Waarom wordt dat niet duidelijk? Dat is basiskennis, zeg ik als leek.

 2. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 3. Vogeltje wat zing je laat says:

  Klokkenluider Paskamer-moord overleden
  Bron: Crimesite Crimesite16 september 2015, 11:13

  Afgelopen zaterdag is oud-rechercheur Sjoerd Bos (81) overleden. Bos was klokkenluider in het onderzoek naar de Paskamermoord in 1984 waarin fietsenmaker Rob van Zaane in 1987 ten onrechte werd veroordeeld. Bos had in 1986 de werkelijke dader(s) van de Paskamermoord op het oog. Genegeerd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s