Cheryl Morrien: De eerste verdwijningszaak waar massaal media-aandacht voor is (deel 2) – Mogelijke modus operandi

download (1)Op dinsdag 5 augustus 1986 om ongeveer 11.00/11.30h loopt Cheryl Morrien vanuit de flat van haar ouderlijk huis aan de Schiplaan in IJmuiden naar het huis van een vriendinnetje (Ilse van der Plas) die in de flat aan de overkant woont (< 50 meter tussen deze twee flats). De familie Dirk van der Plas is niet thuis. Cheryl wordt door niemand meer gezien, tot ongeveer 15.00/15.30h, als een buurtgenoot haar ziet wegrijden op de achterbank van een groene LADA, met twee mannen voorin. Ze zwaait vrolijk naar haar buurtgenoot (in de auto achter de LADA). Dan is ze weg. 

Ondanks alle media-aandacht, weten we weinig, behalve wat rare zaken aan het m.o.

 1. Hoe is Cheryl geselecteerd als slachtoffer van deze gruwelijke misdaad?
 2. Waar is Cheryl geweest tussen 11.30-15.00h? Zonder zich zorgen te maken?
 3. Waarom gaat ze -blij als een kind- zomaar mee met de twee mannen in LADA?
 4. Waar bracht de groene LADA haar naartoe?
 5. Wat valt op aan het onderzoek nadien?

Ik zal bovenstaande punten behandelen, zonder het antwoord te weten. Per punt worden verschillende opties genoemd. Hierna formuleer ik 2 concrete scenario’s.

1. Hoe is Cheryl geselecteerd als slachtoffer van deze gruwelijke misdaad?

 1. Haar beide ouders werken bij drukkerij Johan Enschede in Haarlem.
 2. De Schiplaan is een buurt met flats aan de rand van IJmuiden, niet ver van de haven.
 3. Een week ervoor stond er regelmatig een oranje Transit bus met een man, die ogenschijnlijk keek naar de spelende kinderen in de buurt. Het was opgevallen.
 4. Cheryl had een paar vriendinnetjes waar ze regelmatig speelde.
 5. De ontvoering vond plaats in de schoolvakantie en we weten niet wat haar school was.

Omdat er zowel een oranje bus als een groene LADA in het spel is én Cheryl ergens geweest moet zijn tussen 11.15-15.00h, is dit waarschijnlijk een geplande en goed georganiseerde ontvoering. Cheryl was echter op vakantie tot 3 augustus. Familie Morrien was net terug van vakantie en wist niet van het oranje Ford busje. Op 4 augustus speelde ze bij Ilse van der Plas, maar dat was ze 5 augustus aanvankelijk niet van plan. Op basis hiervan vermoed ik, dat het oranje busjes er niets mee te maken heeft, of slechts diende als afleidingsmanoeuvre. De ontvoering van Cheryl stond wellicht langer gepland.

Ik vermoed dat de ontvoering van Cheryl Morrien al gepland is ver voor haar vakantie en niet door de persoon in de oranje Ford Transit bus. 

2. Waar is Cheryl geweest tussen 11.30-15.00h? Zonder zich zorgen te maken?

Rond 11 uur/half 12 wandelt Cheryl van haar ouderlijk huis naar de flat waarin Ilse van der Plas woont. Ze neemt de trap, want ze is bang in de lift. Ze zijn niet thuis. Iemand ziet haar tevergeefs staan voor de voordeur van Ilse. Ze loopt weer weg. Daarna is ze zoek. Er is één getuige die haar de flat uit zag lopen, maar die is anoniem.

 1. Optie 1. Er was iemand in het huis van Ilse die na even wachten wél opendeed.
 2. Optie 2. Op de weg van Ilse’s huis naar buiten gaat een deur open bij iemand met wie ze graag speelt. Een vriendinnetje. Een superlieve puppie. Een ware kindervriend.
 3. Optie 3. Ze is meegelokt (bv met een puppie oid) naar de Heerenduinweg achter de flats. Dat is 25 meter van de flat af. En er is weinig zicht vanaf woningen op de berm. In dit derde geval zijn alle getuigenissen over de LADA bedoeld als afleiding.

De speurhonden lopen van Cheryl’s huis, naar Ilse’s huis en dan naar het grasveld achter de flat. Hier houdt het spoor op (of… het spoor loopt terug). Omdat hier geen sporen van een bromfiets of worsteling zijn te zien, is het ongeloofwaardig. Speurhonden kunnen het spoor op een fiets namelijk volgen. Hoe is dit spoor daar gekomen? Ik vermoed dat ontvoerders dit spoor hebben aangebracht, vanaf de speelplek (waar Cheryl was tussen 11.30-15.00h) en het grasveld, door simpelweg met een kledingstuk heen en weer te lopen.

3. Waarom gaat ze -blij als een kind- mee met de twee mannen in de LADA?

Het is gedrag dat niet past bij Cheryl. Kennelijk is ze blij om mee te gaan in de LADA. Dat betekent vermoedelijk dat ze a) de mannen leuk vindt en vertrouwt, b) blij is ergens heen te gaan in de groene LADA. Haar ouders zeggen deze mannen niet te kennen en niet te weten waar ze heen zou kunnen gaan. Wat blijft er dan over? Wat zijn de opties? [15.15h]

 1. Haar ouders liegen en geven haar toestemming mee te gaan: ze gaat naar de kermis.
 2. Alle getuigen die de groene LADA hebben gezien, liegen dat het gedrukt staat.
 3. Goede bekenden van Cheryl én haar ouders, maar de compositiefoto’s zijn zeer slecht.
 4. Het zijn (leuke) bekenden voor Cheryl, maar worden door haar omgeving absoluut niet als bekenden van Cheryl gezien (zoals Bekende Nederlanders (!), gastdocenten, de vakkenvuller in de supermarkt die al weken grapjes naar haar maakt oid).

Cheryl is dolblij in de auto met deze twee mannen. Ze zwaait meerdere malen naar de auto achter haar. Blij als een kind dat op vakantie gaat. Wat maakt kinderen zó blij?

Op mij komt de getuigenis van de vrouw die achter de LADA rijdt geloofwaardig over. Het enige wat vreemd aan haar verhaal is, dat ze alle drie de personen goed kan omschrijven, wanneer deze langsrijden in de auto. Kennelijk keken beide heren op, naar haar toe? Dan zijn ze niet bang herkend te worden, door een volwassene uit de Schiplaanbuurt.siem-suurhoff

Het toeval wil dat 5 augustus om 15.15h, de film van Ome Willem begon. In die tijd, deden ze nog aan buitenfilmpjes, waar Ome Willem en regisseur Siem Duurhoff (foto rechts) in participeerden. In 1986 is men gestopt met het maken van deze buitenfilmpjes met Siem, ondanks het succes.

67106-620-459 266px-Harry_Bannink Hoofdgeitebrijer

6b3d3361-1569-4e4c-9b7b-46ea5fe3512e buiten-edwinsiem buiten-owsiemrichard (1)

Ik geef toe, dit is vergezocht, maar het is een scenario dat past. Hopelijk wil de getuige uit de buurt nogmaals naar foto’s van oude TV-programma’s kijken om te zien of ze iemand herkent?

4. Waar bracht de groene LADA haar naartoe? 

Marjan de Kort zag Cheryl in de LADA op de Schiplaan en reed even later achter hen over de Planetenweg, tot zijzelf rechtsaf ging naar het Gijzenveltplantsoen. Een knalgroene LADA is in 1986 geen onopvallende auto. Het is wel een auto die kinderen leuk vinden.

Overigens hoeft de route niet vervolgd te zijn de Nieuwe Langstraat uit, omdat de LADA vanaf de Planetenlaan wist, dat er een bekende achter hen reed. Het rechtdoor rijden kan daarom een afleidingsmanoeuvre zijn geweest (of wel degelijk volgens plan).

Ik vermoed dat de mannen niet ver zijn gereden met deze LADA en dus snel ergens naar binnen zijn gegaan, wat bij Cheryl geen argwaan opriep. Op precies dat moment wordt ze mogelijk bedwelmd. Het zou dan niet langer een leuk uitje voor Cheryl zijn. Waar dan?

 • De kermis in Santpoort, want dat is waar ze heen wilde die dag?
 • Een locatie dichtbij huis, bekend voor Cheryl, maar waar het dán snel stil is. (eigen school; een schip met grote laadbak in de haven in IJmuiden; een sportclub dichtbij; het voorraadhok direct naast de supermarkt waar ze altijd komt; een nabijgelegen tankstation of autowasstraat; de gymzaal waar school altijd heengaat). 
 • Ze wordt inderdaad meegenomen naar een TV studio door Bekende Nederlanders.
 • Ze hebben haar een verhaal wijsgemaakt, waardoor ze ergens meegaat wat ze niet kent.
 • Ze wordt bedwelmd in de auto op de Lange Nieuwstraat. Daarna rijdt de wagen snel naar vermoedelijk de haven, waar ze een schip of loods inrijden.

Ik vermoed dat het een locatie is a) niet ver van de Schiplaan, b) die logisch/bekend is voor Cheryl, c) waar een auto ongezien kan parkeren. De groene LADA en oranje Transit bus zullen niet lang een rol gespeeld hebben. Het zijn opvallende wagens.

De laatste optie klinkt mij het meest aannemelijk. Het is half 4. Het zal niet lang duren voor de ouders alarm slaan. Dit is een opvallende auto. Zowel de auto als Cheryl zullen daarom snel uit het dorp IJmuiden verdwijnen. Dat kan op een schip, maar ook op een fabrieksterrein als Hoogovens (waar men auto’s kan verwerken tot er niets overblijft). Het eerste is geloofwaardiger. De LADA rijdt dan gewoonweg naar de haven van IJmuiden.

5. Wat valt op aan het onderzoek nadien? 

Wat er na een verdwijning gebeurt, kan écht én goed bedoeld zijn. Rookgordijnen zijn moeilijk te onderscheiden van belangeloze inzet en serieus bewijs. Van moordzaken waarvan ik meer weet, zeg ik: de cover-up laat soms zien in welke hoek je het moet zoeken. Het is alleen lastig te bepalen wat onderdeel is van de cover-up en wat wel echt is.

 • Dit is de eerste verdwijningszaak in Nederland, waarvoor de media volop uitrukt binnen 24h na de verdwijning. Cheryl Morrien is lang voorpaginanieuws.
 • Er zijn geen aanwijzingen gevonden via de politie, of deze moeten in het dossier zitten, welke voor de ouders van Cheryl Morrien grotendeels dicht is gehouden door politie.
 • Er zijn diverse getuigenissen over de groene LADA met Cheryl, ook later op de middag. Ik heb hier mijn twijfels bij. Een groene LADA valt op, ze zullen niet ver gereden zijn.

Het_huishouden_van_Jan_Steen_(1985) hqdefault36f8e-JosBrink2007 8bed8499a5a4075e699236abc8c24ef5

Wat is er mogelijk gebeurd, alles overziend? 

Door de verschillende opties bij bovenstaande vijf vraagpunten aan elkaar te verbinden, ontstaan er scenario’s. Hieronder zijn er twee uitgewerkt, maar er zijn ook alternatieve scenario’s te bedenken. Ik heb geen bewijzen, dus beschuldig ik niemand. Het zijn slechts scenario’s, die de moeite waard zijn om te onderzoeken. Denkrichtingen.

Scenario 1: Van Ilse naar Ome Willem om 15.15h

Rond 11.15h belt Cheryl aan bij de familie Van der Plas. Na haar even voor de deur te laten wachten, zodat ze gezien wordt voor een dichte deur, laten ze haar alsnog binnen. Ze speelt daar enkele uren. Om 15.15h begint de film van Ome Willem. In dat programma wordt verwezen naar een probleem wat ze buiten de studio gaan oplossen. Op datzelfde moment gaat de deurbel bij Van der Plas en daar staan: Toon & August of de twee Harry’s van het orkest of Ome Willem met Siem Suurhoff. In ieder geval iemand die Cheryl herkent van TV. Misschien hebben ze zelfs een camera mee: “Er is geen tijd te verliezen!”. Dus Cheryl stapt om 15.25h in de groene LADA. Blij als een kind rijdt ze mee, waarna de groene LADA met Cheryl even later verdwijnt in een loods in de haven van IJmuiden. Haar ontvoering is een feit.  [Dit is slechts een scenario, geen feit] De speurhonden die avond volgen keurig het spoor van Cheryl’s huis naar Ilse’s huis, en daarna het spoor uitgezet met een schoen/tasje van Cheryl naar het veld achter (en terug). Voor speurhonden is dit dus een doodlopend spoor. Ook is er een reden waarom ze rond 11.30h verdwijnt, maar om 15.30h wegrijdt…. Pas dán kan de groene LADA met de mannen haar halen, mét een verhaal dat aansluit op haar favoriete TV-programma. [Er moet een reden zijn, waarom er zoveel tijd zit tussen het moment van vertrek van huis (11.15h) en het wegrijden in de LADA (15.15h). Als de LADA van elders uit Nederland moest komen, dan zouden ze er in 2 uur kunnen zijn geweest! IJmuiden is immers centraal gelegen. Waarom vertrekken ze pas rond 15.15h? Het is niet makkelijk om een kind 4 uur te vermaken. Er moet een reden zijn.]

Scenario 2: Van de flatbeheerder met hond naar het berghok

Cheryl loopt van haar huis naar de flat van Ilse. Ze klopt aan, maar niemand is thuis. Verveeld loopt ze terug de trappen weer af. Iemand ziet haar in de hal. Net als ze de deur uit wil lopen, gaat de liftdeur open. Het is de postbode/flatbeheerder/badmeester waar ze recent al vaker een vriendelijk praatje mee heeft gemaakt. Die heeft vandaag een hond bij zich. Als de hond net voor Cheryl de deur uitglipt, vraagt de vriendelijke meneer of zij de hond voor hem wil halen, want hij heeft zijn handen vol. Cheryl loopt naar achter op het grasveld en weet de halsband van de hond te pakken te krijgen. Ze loopt terug naar de flat. De man in kwestie staat nog met zijn dozen/tassen in de lift te wachten. Ze geeft hem de hond aan en wordt dan mee de lift in getrokken. In de lift is ze bedwelmd. Haar ontvoering is een feit. De flatbeheerder (oid) heeft toegang tot een kamer/opberghok direct naast de lift… En het meisje zwaaiend in de LADA, is een meisje uit de buurt dat spreken lijkt op Cheryl Morrien. De andere LADA getuigen zijn toevallig een andere LADA tegengekomen.

Theo en Thea 109971-620-406 jochem_van_gelder_03 august Pieke Dassen Ome WIllemdyn010_original_400_300_pjpeg__9523479e9365a984a6b6e5b6a1c7ee85.2  250px-911065-kb1-12_pos Burny Bos Villa Achterwerk en Ko de Boswachter 113-de-film-van-ome-willem media_l_861115

ps. Siem Suurhoff is in de nacht van maandag 13 september 1995 omgekomen door een ongeluk. Er is weinig bekend over dit ongeluk. Hij is 58 jaar oud geworden. Siem Suurhoff was de zoon van de PvdA-politicus Ko Suurhoff, die in de jaren vijftig minister was van Sociale Zaken. Volgens Willem Oltmans –pag 98– (mogelijk zelf ook geheim agent) deed Siem Suurhoff  ook klusjes voor de Amerikanen / Gladio. Het bovenstaande scenario is daarmee niet ondenkbaar geworden. a) Het zou verklaren waarom ze pas ná 15.15h wegrijden én zij als een kind zo blij is met twee vreemde mannen in de auto. b) Het kinderprogramma heeft via Suurhoff een link met Gladio.  

About maudoortwijn

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Cheryl Morrien, Media and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Cheryl Morrien: De eerste verdwijningszaak waar massaal media-aandacht voor is (deel 2) – Mogelijke modus operandi

 1. Pingback: Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 2. KasKaas says:

  Raar verhaal maar ik sluit het niet uit. Zie Jimmy uit Engeland. Zo werkt dat dus.
  Joepie de poepie en Ri ra rillen ga maar zitten op je billen (dat was al wel pedo-vieze-mannen-praat). “Ga maar mee met de geitenbreiers… lekker plassen” en een klassiek broodje poep!
  Dan te bedenken dat het VARA was daar was ik lid van toen nog. Klasse.

 3. Jimmy says:

  Ik mocht als kind geen Film van Ome Willem kijken, want mijn ouders vonden het links gespuis dat kinderen onfatsoen en slechte manieren bij bracht. Boos was ik toen. Nu zie ik het wel. Ze hebben die kinderen klaar gestoomd voor pedo’s daar. Die pa van de regisseur was dan ook PvdA politicus. Zoek maar op. Dat linkse is niet zo erg. Je stoomt de kindjes met deze slechte praat klaar om “mee te gaan met de plas-geitebrijer”.

  Van Cheryl weten we het niet zeker, maar uitsluiten… nee zeker niet.

 4. Harry Bennebroek says:

  Misschien een beetje late reactie, maar ik zou toch eens het boek van George de Vries lezen.
  Dan weet je in ieder geval hoever de groene Lade / Fiat 124 station gekomen is, daar lees je ook hoe een onderzoeker wordt tegengewerkt , en het onderzoek in een tuin van een villa in Bloemendaal van hogerhand af wordt gestaakt. Het boek heet “De zoektocht naar Cheryl Morrien.

  https://www.bol.com/nl/p/zoektocht-naar-cheryl-morrien/1001004011619120/

 5. mI says:

  Ik denk dat zij het meisje (vrouw) in de kliko van Driemond is.
  Groene bak als laatste gezien en groene bak weer gevonden.
  Papier en cement en wasmiddel.
  Qua datum klopt dat.
  In water gevonden, en in waterstraat verdwenen.

  https://www.google.nl/maps/place/Driemond,+Amsterdam/@52.3042101,5.013261,18z/data=!4m5!3m4!1s0x47c60c49056a7a91:0x6cfcd793e72ed897!8m2!3d52.3062645!4d5.0148006

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s