So Dean Potter and Graham Hunt did a wingsuit flight from Taft Point in Yosemite Park and died?

taft-point-not-for-theOp 16 mei jl. kwamen (volgens de lokale park rangers en de wereldwijde media) Dean Potter en Graham Hunt om, tijdens een base jumping incident in Yosemite Park (USA).

Zij zouden vanaf de top Taft Point gesprongen zijn, om te vliegen in een wingsuit, met de intentie neer te komen met een parachute. De parachute van beide zijn nooit open gegaan. Ze zijn zogezegd 11053120_10104601697722905_5885553208715921494_ngecrasht, kort nadat ze gezien zijn na 30-45 seconde vliegen op ongeveer 800 meter van Taft Point (afstand over land). Gecrasht tegen een klif. Ik heb zo mijn twijfels. Kan dit verhaal überhaupt? Volgens de park rangers en media: ja!  ….Oh.

Rechts een foto van Graham Hunt enkele dagen voor de sprong van Taft Point.

Enkele andere video’s op Youtube van Wingsuit vliegers: hoax? [link]

Wat kan in mijn ogen? Paragliding bestaat. Deltavliegen bestaat. Parachutisten kunnen groepsfiguren maken tijdens de vrije val. Base jumping kan ook, mits er genoeg tijd is een parachute te openen (+/- 250 meter hoogte minimaal). Ook geloof ik dat je met een aangepast pak de vrije val lichtjes kan vertragen en de aerodynamiek kan gebruiken om enkele tientallen meters horizontaal te verplaatsen tijdens de vrije val. Een pak om te vliegen als een vogel? Ik geloof er niets van. Het oppervlak is te klein (vergeleken met het gewicht) en de bouw van het lichaam (bottenstelsel) is minder geschikt om zelfstandig de luchtdruk optimaal onder controle te houden en dus veilig te benutten. I call it a bluff. 

Dean en Graham kunnen met een wingsuit en parachute gesprongen zijn, maar vliegen?

taft-point-sentinel-dome

Wat zijn de gegevens van Taft Point?

  • Het plaatje rechts is Yosemite Park. Taft Point ziet u links onderin. Aan de hoogtelijnen is te zien, dat er slechts 1 logische vliegrichting is: Noord-NoordWest naar Yosemite Valley.
  • Taft Point is 2280 meter hoog (tweede plaatje, luchtfoto vanaf het noorden).
  • Vanaf Taft Point 800 metscreen_shot_2015-05-18_at_9.37.38_amer richting Yosemite Valley, dan zit je op 1350 m.
  • Vanaf Taft Point 100 meter richting Yosemite Valley, dan zit je op 1900 m.

Als het verhaal klopt: 800 meter in 30 tot 45 seconde, is gemiddeld 17 tot 27 meter per seconde, startend vanaf stilstand op Taft Point op t=0. Een parapente haalt 25km/h, mits die vol op snelheid is. Deze mensen claimen dat beide jongemannen in een wingsuit (lees: broekpak met vleermuismouwen) gemiddeld in die halve minuut 80km per uur vliegen. Dat is gemiddeld, dus iets van 130km/uur ten tijde van de crash? Met deltavliegen haal je maximaal 120km per uur, hoog in de lucht. Besef dat deze sprong plaatsvindt niet bij hoge windsnelheid. Ze springen (met slechts een speciaal pak aan) vanaf een punt in de luwte, omringd door bergen, naar een vallei toe (naar beneden!). Het verhaal klopt niet. Het is onmogelijk om zo snel op windkracht te vliegen, met beperkt vleugeloppervlak. Bovendien kan het menselijk lichaam die krachten niet aan. Het verhaal klopt gewoon niet. 

150518114033_dean_potter_base_jump_624x351_rexfeatures_nocredit-e1431952087711Volgens het verhaal zijn ze gecrasht in Yosemite Valley op 1 km van Taft Point. Daar zie ik vooral bomen met hier en daar een rotspartij. Ik kan er geen klif herkennen en het lijkt me sterk dat ze beide 50 meter van elkaar in een vallei tussen bomen door tegen een rots vliegen. Welke twee rotspartijen dan, op 50 m van elkaar?

Wat kan er wel gebeurd zijn? De beide jongemannen kunnen vanaf Taft Point een base jump gemaakt hebben. Dat is een sprong vanaf een klif met een parachute om. Het kan het best aan de Noord-NoordOost kant van Taft Point. De helling is daar even zeer stijl (ongeveer 200m hoogteverlies over slechts 25m afstand). Het duurt 6 seconde om 200 meter in vrije val naar beneden te gaan. Door te rennen en af te zetten vanaf Taft Point kan een snelheid horizontaal van 3 meter/seconde worden gehaald, waardoor een getrainde sporter misschien voldoende ruimte heeft om na 2 seconden (3m x 2 seconden is 6 meter) de parachute te openen. Een parachute openen kost 2 seconde en dan moet er nog 6a00d8341c51a753ef0133f57a8e50970b-800witijd zijn om het lichaam in landingspositie te brengen. De parachute moet dus geopend worden na 2 seconde. De val wordt dan gebroken op 4 tot 5 seconde (na +/- 125m hoogteverlies). Dean en Graham zijn nu 75m van de grond, om vervolgens met de parachute te sturen naar een landingsplek. Deze landingsplek zal uit zicht zijn geweest van toeschouwers, want goed verscholen.

De foto rechts laat Taft Point in de omgeving zien. Het is een stijle klif, met daaromheen minder stijl terrein. Taft Point is één van de lager gelegen “viewing points”. 

Wat overigens ook kan, is dat ze verticaal vanaf Taft Point recht naar beneden zijn gegaan. Na 200 meter vrije val kan je dan gewoon op de klif neerslaan, zeker als je geen parachute opent. Dan vraag ik me wel af hoe de dame (getuige) vanaf Taft Point foto’s heeft gemaakt van de heren, ongeveer 30 tot 45 seconde na de sprong. Na 7 seconde ben je namelijk zeker beneden. Ook is het vreemd dat twee parachutespringers beide een falen in de parachute hebben (het kwam niet doordat ze elkaar raakten). Dit verhaal klopt niet. In principe is 200 meter hoogte onvoldoende hoog om een parachute veilig te openen. Tegelijk is 200 meter hoogte wel hoog genoeg om te pletter te vallen.

Jokke-Sommer-Dream-Lines-IVBovenstaande is mijn persoonlijke inschatting, zonder de uitrusting en de situatie ter plekke te kennen. Ik kan er dus iets naast zitten. De getuigenis van vliegen in een vleermuispak om vanuit stilstand in 30 tot 45 seconde 800 meter af te leggen… Way off. 

ps. Of course, when I am wrong about this, I apologize. In that case Dean Potter and Graham Hunt, RIP. But to be honest, the story is odd. Please park rangers, share with us the video they shot from the camera’s they carried, so we all know what happened.

About maudoortwijn

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in Maatschappij and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s