Blikseminslag Amersfoort: Het effect van rubberzolen, de zithouding en bliksem

Onderzoek forensisch op lichamen in bos media_xll_2975901Deze foto vond ik online. Een forensisch team deed hier onderzoek naar de twee lichamen onder de getroffen eikenboom. Voor de knie van de CSI-agent rechts, zien we nog net een schoen met lichte rubber zolen. De schoen ziet er intact uit.

Onderzoek forensisch op lichamen in bos media_xll_2975901 - kopieHier raken de hielen/zijkant van de schoen de grond en het is vanaf de boom gezien het punt het meest ver van de boom. Bij inslag in de boom, zou je verwachten dat de bliksem het lichaam verlaat bij de hiel van het meisje. De schoen ziet er intact uit. Maar dat bewijst niets, want het is goed mogelijk dat de plek waar de bliksem het lichaam verlaat net uit het zicht is van de cameraman.

Bij onweer gaat het om aantrekkelijkheid ten opzicht van andere punten in de omgeving. In alle gevallen is het de beste houding om laag ineen gedoken met de voeten naast elkaar te hurken. En natuurlijk niet schuilen onder een boom of ander hoog object, in verband met de effecten van inslag (bijv. boom) vlakbij.

Situatie hier: de zithouding tegen een boom is zeer ongunstig: geleidend!

Ze zijn aangetroffen naast elkaar, met de rug tegen de boomstam en de benen languit voor zich, althans daar lijkt het op. Ze hadden geen ongunstiger houding kunnen kiezen. Ik ken overigens niemand die zó op de grond gaat zitten om te schuilen voor een bui.

Onderzoek forensisch op lichamen in bos media_xll_2975901 media_xll_2977099

De plantsoenmedewerkers zeggen hen zo aangetroffen te hebben; de schroeiplek tegen de bast zegt hetzelfde; plus de foto met de schoen zichtbaar… alle drie laten eenzelfde verhaal zien. Schroeiplekken ontstaan daar waar de elektriciteit doorslaat: Hier een groot oppervlak tegen de stam. Er is dus een groot oppervlak waarmee ze contact maken met de boom waar de bliksem inslaat. Door daarnaast met de benen languit te zitten, is er veel potentiaal verschil tussen hoofd en voeten. Ze maken ook over het hele lichaam contact met de boom/grond. Dit is de slechts mogelijke houding bij blikseminslag op een boom.

600012_480Wat betreft zithouding snap ik dat zij getroffen zijn, al zittende op de grond met de rug tegen de boomstam. Dan fungeert het gehele lichaam als geleider, tot de hielen aan toe. Ik zie echter geen schroeiplekken op deze witte rubberen schoenzolen. Ook zag ik geen schroeiplekken op de grond.

This entry was posted in Blikseminslag, regio Midden and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Blikseminslag Amersfoort: Het effect van rubberzolen, de zithouding en bliksem

 1. Willem says:

  Levensgevaarlijk wat jij hier beweerd! Een bliksemstraal met een spanning van miljoenen volts maakt geen onderscheid meer tussen een paar centimeter rubber, mensen zouden kunnen denken dat ze veiliger zijn op rubber schoenen/laarzen etc. En dat is pertinent NIET waar. Er is nogal een verschil tussen de statische elektriciteit waar je in de winter last van kan hebben, en een heuse blikseminslag. Als ik jou was zou ik deze website in zijn geheel verwijderen, of wil je soms slachtoffers op je geweten hebben???

  • maudoortwijn says:

   Nee, je hebt ongelijk.

   Ja, elektriciteit kan een rubberen zool overbruggen. Echter, elektriciteit volgt de weg van de minste weerstand. Dat is niet door een rubberen zool, maar eerder daar waar het lichaam de grond raakt. Het artikel waarschuwt juist voor schuilen onder bomen en helemaal voor languit zitten onder een boom. De wijze waarop zij zogezegd hebben gezeten, is de meest risicovolle wijze van schuilen. Dat laat ik juist zien!

   Daarnaast laat ik zien hoe a) er geen bliksem geregistreerd is, en b) in en rondom dat park er overal bliksemafleiders zijn. Vreemd dus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s