De grondwet is de basis van een samenleving

1604551_622329231195577_6565313442071087080_nWij zijn een christelijk-humanistische samenleving. Zoek die twee termen gerust op, het dekt de lading aardig. Wat betekent dat?

  • Grondwet op basis van christelijke en humanistische waarden.
  • Ruimte voor andersdenkenden, want iedereen moet zich kunnen ontplooien.
  • Mogelijkheden van mensen worden (mogelijk) beperkt, daar waar zij de rechten van anderen raken.

Een dergelijke samenleving biedt per uitstek mogelijkheden voor mensen van diverse komaf. Internationalisatie zagen wij als Nederlanden altijd als een sterk punt, en terecht. Ik merk bij mijzelf dat hoewel ik uit een zogenaamde ‘politiek correcte’ hoek kom, nu ineens regelmatig ‘rechts’ denk. Hoe kan dat? De discussies die er op dit moment plaatsvinden in de maatschappij, waardoor groepen tegenover mekaar komen te staan, komt in feite hierop neer.

De grondwet verwoordt onze basiswaarden. Diversiteit is mooi, maar als we allemaal in alles verschillend denken en handelen, is er geen gemeenschappelijke basis waarop we maatschappelijk verkeer kunnen ordenen (al is het maar om dagelijkse conflicten tegen te gaan). Daar waar wetten en beleid in de tijd zich ontwikkelen, omdat de maatschappij/technologie evolueert, blijft de grondwet relatief stabiel. Zonder een gedeelde basis in de grondwet, is er in feite ook geen gelijkwaardig burgerschap in een rechtstaat. Daar kies je voor bij staatsburgerschap. Het betekent iets.

Burgers van een land zeggen in feite: De grondwet is een basis die wij allemaal met elkaar afspreken (voor ons grondgebied). Als je bij Nederland wilt horen, moet je je toch in 95%-100% van de grondwet kunnen vinden. Laten we die verwachting los, dan verwordt de maatschappij tot betekenisloos los zand.

About maudoortwijn

Maud Oortwijn had been a target of organized gang stalking for many years. We believe this must stop, for her and for everyone else facing it.
This entry was posted in international, Koningshuis, Maatschappij, Privacy and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to De grondwet is de basis van een samenleving

  1. kaskaas says:

    zo is het hem. exactemento.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s